-La informació que es presenta en aquesta pàgina està extreta del següents espais web:


Què és eXelearning?


eXelearning és un editor XHTML que us permetrà escriure pàgines web i recursos multimèdia interactius sense saber res de HTML ni XML.
Podreu crear aplicacions de java , activitats de lectura , inserir pel·licules quicktime o windows media, arxius de so mp3, imatges , animacions gif, fitxers adjunts, proves d'emplenar buits , proves de múltiples respostes, proves veritat/fals , navegació per pàgines web externes, examens per veure el nivell assolit dels alumnes al final de la unitat.
eXelearning s'executa mentre es creen les activitats i/o materials en Mozilla Firefox, açò és degut al fet que aquest editor XHTML utilitza, segons recomana el consorci W3C, CSS ( Cascade Style Shet , també anomenat fulls d'estil en cascada ) que permeten escriure el text i despreocupar-se de l'aparença i al final escolir entre els estils predefinits, o alternativament si sabem programar CSS, escriure el nostre propi full amb els estils que volem per la nostra pàgina web amb activitats interactives. El motiu de escollir Mozilla Firefox i no haver triat Internet explorer es que Internet explorer no dona suport als fulls de cascada CSS de forma plena, per això els desenvolupadors prefereixen Firefox.
 • Una vegada escrites les activitats en eXe, ens cal Firefox i eXelearning per tal que un alumne puga fer els deures i activitats que li hem preparat ?

La resposta és no, els alumne fan els deures a la pagina web on hem penjat les activitats, i poden navegar amb Firefox, Internet Explorer , Opera o el navegador que vulguen, encara que es recomana Opera o Firefox.
Nosaltres creem els recursos multimèdia amb eXelearning i Firefox i en acabar tota la unitat ho podem exportar en tres formats per treballar amb els alumnes, veureu més endavant que hi ha més formats que ens seran més utils que altres als professors.
 • HTML en forma de carpeta amb un index.html que puc penjar en un lloc web qualsevol o posar en cdrom o dvd i afegir un petit arxiu de text per fer-lo autoarrancable en windows.
 • SCORM 1.2 ens permet pujar aquests recursos a un portal LMS ( Learning Management System o Sistema de Gestió de Continguts Educatius ) el més conegut i millor desenvolupat és amb diferència **moodle** . En un moodle podem definir quanta puntuació asignem a cada activitat i podem controlar quins alumnes fan quines activitats cada dia.
 • IMS Content Package també ens permet exportar els nostres recursos a portals LMS , els desenvolupadors dels portals trien si importen paquets multimèdia amb IMS o ho fan amb SCORM.
L'eXeLearning ha estat desenvolupat a la Universitat Tecnologica de Auckland ( Auckland University of Technology (AUT)/Taurawhiti Polytechnic), impulsada per la "Tertiary Education Commission" de Nova Zelanda.


1. Instal·lació

eXelearning és un programa que pot funcionar tant sobre Linux, com sobre Windows o sobre Mac OS X com pots veure.

1.2 Windows

Instal·lació en windows:
Pas 1: Baixeu-vos el mozilla Firefox i instal·leu-lo si no el teniu encara. Podeu baixar-vos el firefox des de la web http://www.mozilla-europe.org
o si el voleu en català/valencià des de http://www.softcatala.org/.

Pas 2: Baixeu-vos l'eXelearning des de la web http://exelearning.org/ , podreu triar si baixeu la versió que s'instal·la dins de windows si teniu permisos d'administrador per instal·lar programes, o la versió que s'executa dins de windows sense instal·lar res si no teniu permisos d'administrador.

Pas 3: Executeu eXe o instal·leu eXe segons la versió que heu baixat.

Annex de recursos
Imatges , sons i videos.

 1. http://www.edu3.cat/ imatges i videos, classificats per asignatures i nombrosos enllaços, Generalitat de Catalunya.
 2. http://recursos.cnice.mec.es/bancoimagenes4/ , imatges , sons i animacions del CNICE , Ministerio de Educación y Ciencia.
 3. http://www.youtube.com/ , videos penjats per la gent , és molt útil si volem penjar un video sense cap cost, fent-lo públic i enllaçant-lo al nostre moodle o la nostra unitat didàctica digital. També podem enllaçar videos fets per altres.Enciclopèdies. Contenen informació , imatges , sons i animacions.

 1. Viquipèdia en català.
 2. Wikipedia en castellà.
 3. Wikipedia en anglés.
 4. Wikimedia. Imatges,animacions i sons organitzats per temes.Materials de formació complementaris.

 1. Tutorial de Jclic (XTEC). Autors: Dina Abizanda , Tona Castell , Francesc Busquets.
 2. Tutorial de moodle (XTEC) . Autors: Joan Queralt, Àngels Mustienes , Irene Martínez.
 3. Tutorial de moodle (adreçat al professorat del País Valencià). Autor: Carles Ferrando.
 4. Tutorial de Geogebra (XTEC). Autors: Jaume Bartrolí, Pep Bujosa, Antoni Gomà.
 5. Easy Java Simulations. ( Programa i documentació en anglés per fer aplicacions interactives de física o Fislets ). Autor:Francisco Esquembre .Ajuda amb el sistema operatiu.


Aquest material ha estat desenvolupat en la seva major part amb diferents versions d'Edubuntu i Debian, i sols marginalment i quan ha calgut s'han fet proves per garantir als usuaris de windows que aquests recursos es podien utilitzar en aquest entorn privatiu. Encoratgen a tos els usuaris de windows que encara no ho han fet a provar Linux.
Si comenceu ara amb el sistema operatiu linux Edubuntu, un bon lloc per començar i preguntar dubtes és el fòrum o la llista de correu del Team català d'ubuntu.