GLOGSTER: el pòster multimèdia


Glogster EDU és el seu recurs en l'educació inicial per a l'aprenentatge innovador i interactiu. Glogster EDU va ser concebut per a respondre amb imaginació, productivitat i col.laboració a la dinàmica del paisatge educatiu i superar les necessitats dels educadors d'avui i dels alumnes. Valorem la participació dels educadors i tractem d'assimilar les seues contribucions a la Glogster EDU. Glogster EDU és teu! Els educadors de tot el món són la integració de la plataforma de recursos Glogster EDU de fer l'aprenentatge tradicional més dinàmic, més interactiu i més en sintonia amb els estudiants d'avui. El més important de Glogster EDU és que és divertit per als professors i alumnes per igual!

"No formeu un nen a aprendre per la força o la duresa, sinó conduïu-lo de manera directa per mitjà d'allò que diverteix la seua ment, de manera que pugueu estar en millors condicions per descobrir amb precisió la tendència del geni peculiar de cadascú."
Plató


Per als educadors:


1. Un recurs digital creatiu, dinàmic i innovador que captiva l'entusiasme de l'aprenent per les creacions en línia, manté els estudiants compromesos amb el contingut del curs, i fa que l'ensenyament i l'aprenentatge siga més divertit.
2. Una plataforma privada i segura, controlats directament pels professors. Els professors de control de totes les activitats dels seus alumnes.
3. Una valuosa eina d'ensenyament que integra diverses matèries bàsiques com matemàtiques, ciències, història, art, fotografia, música i més per al portafoli (cartera de treballs destacables) de cada alumne, l'avaluació alternativa única i diferenciada de l'ensenyament escolar.


Per als estudiants:


1. Una divertida, imaginativa i poderosa experiència d'aprenentatge que fomenta la lliure expressió creativa independent, les relacions positives entre mestres i alumnes, i el treball en equip en projectes de col • laboració (en equip) de classe.
2. Una vibrant experiència d'aprenentatge multisensorial, que integra el coneixement i les habilitats de l'aprenent cap als temes tradicionalment orientats de manera exclusivament textual, i també motiva el desig de l'alumne per explorar els temes en els quals anteriorment haja estat menys interessat.
Videotutorial de Glogster (10 min. en castellà)
Tutorial de Glogster en Pdf, adaptat del text que segueix al castellà per la professora Lourdes Doménech. Te'l pots descarregar des d'ací:

http://www.calameo.com/read/0000890355140e81977f4


----

TUTORIAL DE GLOGSTER

Font directa des d'on s'ha extret: SETICPA (Wiki)

Moltes vegades hem dit i repetit aquella dita de que “val més una imatge que mil paraules”. Segurament és certa i encara més a la societat actual amb la qual tot es basa en la imatge: les empreses, les institucions, els productes... han de tenir una bona imatge de marca, un bon logo definitori, que sigui atractiu i fàcilment identificable. Els productes i serveis es presenten amb embolcalls d’aparença maca, que entren pels ulls.
Els anuncis televisius són obres d’art en moviment, amb una estètica molt estudiada, un missatge molt clar i una música agradable o evocadora de sensacions positives.
Els fulletons, revistes, diaris i tota mena de publicacions basen el seu èxit moltes vegades, no només en els seus continguts, sinó en la presentació dels seus continguts amb una imatge encisadora, de qualitat, bonica, visualment atractiva...
No ho podem ignorar: Vivim a l’època de la imatge i com a educadors hem de ser conscients i aprofitar la seva part positiva.
Aquest és doncs l’objectiu d’aquesta sessió del SETICPA, descobrir algunes eines que ens ajudin a comunicar amb imatges i a aprofitar tot el seu potencial educatiu.

Fem pòsters digitals amb Glogster, un generador de pòsters digitals

external image =img%2000.jpg
Glogster.com/edu
Glosgster permet crear pòsters multimèdia divertits i originals de manera intuïtiva i fàcil, conté una biblioteca on es proporcionen moltes imatges, formes i colors, permet treballar amb: text, imatges, vídeos, gràfics i sons i, a més a més, els podem organitzar dins de l’espai del pòster com desitgem.
Tutorial de Glogster
Accediu a la pàgina de Glosgterhttp://www.glogster.com/edu

Primer de tot cal registrar-se, premeu el botó Register external image =img%2001.jpg

Ompliu les dades demanades i premeu el botó Sing UP

external image =img%2002.jpg
external image C:%5CDOCUME%7E1%5CADMINI%7E1%5CCONFIG%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image008.jpgRebreu un correu de confirmació recordant el nom d'usuari i la contrasenya, cal prémer l'enllaç per confirmar el compte.

Ja podeu fer el primer pòster , premeu el botó external image =img%2003.jpg


Fons i marc del pòster

Per seleccionar el fons premeu el botó WALL de la finestra emergent
Apareix un nova finestra per seleccionar entre diferents fons del pòster

external image =img%2004.jpg

Seleccioneu la pestanya Glog Wall.
Per personalitzar el fons del pòster podeu escollir-ne: un de la galeria, pujar-lo des d'un arxiu, enllaçar una imatge de la Web, capturar una imatge amb la càmera web o simplement escollir un color pla.
Un coptingueu la selecció realitzada premeuel botó external image =img%2005.jpg
També podeu posar un marc a tot el pòster, sense tancar la finestra podeu seleccionar la pestanya Page Wall

Podeu aconseguir un marc de la mateixa manera que el fons del pòster


un cop tingueu la selecció realitzada premeuel botó external image =img%2005.jpg , i finalment tanqueu la finestra external image =img%2006.jpg


Marc de text

Per escollir un marc per escriure un text premeu el botó TEXT
Apareixerà la següent finestra


external image =img%2007.jpg


Seleccioneu el marc desitjati premeu el botó external image =img%2005.jpgi tanqueu la finestra external image =img%2006.jpg
Per escriure cal prémer damunt del marci prémer el botó EDIT


external image =img%2008.jpg
Podeu escollir els diferents tipus de lletra, efectes i posició del text, utilitzant les diferents icones del menú emergent Menú emergent

external image =img%2009.jpg
Cal utilitzar aquest menú per fer modificacions en qualsevol objecte del pòster

external image =img%2011.JPG
external image =img%2012.JPG

Inserir gràfics

El botó GRAPHICS del menú principal permet inserir diferents gràfics i formes predeterminades


external image =img%2013.jpg

Inserir imatges

El botó IMAGE del menú principalpermet:
  • Carregar una imatge des del PC
  • Fer un enllaç amb una imatge publicada a Internet
  • Pujar una imatge realitzada amb la càmera web

external image =img%2014.jpg

També permet posar marcs a les imatges

external image =img%2015.jpg

Inserir vídeo


El botó VIDEO del menú principalpermet:
  • Carregar un vídeo des del PC
  • Fer un enllaç amb un vídeo publicat a Internet
  • Pujar un vídeo realitzat amb la càmera web


external image =img%2016.jpg


També permet escollir el tipus de marc i comandaments desitjats per presentar el vídeo


external image =img%2017.jpg

Inserir àudio

El botó Sound del menú principal permet:
  • Carregar un arxiu de so des del PC
  • Fer un enllaç amb un arxiu de so publicat a Internet
  • Gravarun arxiu de so i pujar-lo al pòster.

external image =img%2018.jpg

També permet escollir el tipus de marc i comandaments per presentar l'àudio


external image =img%2019.jpg

Desar / guardar el pòster

Per desar-lo cal prémerel botó external image =img%2020.jpg


Per desar-lo seleccioneu la modalitat CLASSIC GLOG

external image =img%2021.jpg

Les altres dues modalitat serveixen per enviar el pòster directament per correu electrònic i presentar-locom un regal o una carta.
Permet fer enllaços directes ambblocs, escriptoris virtuals... utilitzant la URL o l'EMBED


Premeu el botó SAVE & PUBLISH

external image =img%2022.jpg

Podeu enviar-lo per correu als vostres contactes important-los directamentimg 23.jpg
img 23.jpg


Un pòster:http://fadults.glogster.com/generar-posters/

Un altre exemple per a treballar amb l’alumnat: http://centrederecursos.glogster.com/Aturem-la-guerra/

AOltres eines i recursos per a treballar amb imatges ON TROBAR IMATGES I COM TREBALLAR-LES:


external image =img%20x01.jpg
http://flickrcc.bluemountains.net/
FlickrCC és un gran banc d'imatges per afegir als nostres dossiers de classe, al
nostre bloc o web, i per preparar uns apunts. També permet editar imatges. Teniu més informació al dossier de la 4a. sessió del curs 2006-2007: http://www.xtec.net/fadults/formacio/semi/seticpa06_07/seticpa_4.pdf

external image =img%20x02.jpg
http://www.hardcopy.de/hardcopy/english/
Un programa molt pràctic i amb moltes possibilitats. La seva funció principal és la de fer captures de pantalla (això també ho fa l’Snippy http://www.bhelpuri.net/Snippy/) però també permet la seva edició: es poden fer captures de l'escriptori, de qualsevol finestra, o bé seleccionar un àrea rectangular manualment. Té algunes opcions d'edició que ens permetran afegir quadres de diàleg a la imatge capturada o bé dibuixar sobre ella amb el clàssic llapis de qualsevol editor gràfic.

Les imatges que capturem poden ser adjuntades per email o pujades directament via FTP al servidor. Altres opcions secundàries que incorpora ens permeten imprimir les imatges directament des del programa, convertir el format dels arxius d'imatge, crear una petita biblioteca d'imatges o fins i tot muntar passes de diapositives des d'una carpeta local.

external image =img%20x04.jpg

Paint

El més senzill programa de retoc d’imatges. Sempre ve de sèrie amb Windows. Per fer petits retocs com per exemple: després de fer una captura de pantalla convertir aquesta captura en una imatge retallant el que no interessa. Convertir-la en un altre format: png, giff, jpg, tiff... També permet canviar la resolució de la imatge.
Un senzill tutorial: http://www.xtec.cat/crp-garraf/webtastetstic/Paint.pdf


external image =img%20x03.jpg
www.picnik.com

Un excel·lent programa per a treballar en línia. Ni tant sols cal registrar-se per provar, ja que et deixa dues imatges de proves. Té multitud d’efectes molt creatius. És àgil i ràpid malgrat ser un programa que funciona directament en web. Podem obtenir imatges des de: el nostre compte de Flickr (podem editar les nostres fotos de Flickr amb Picnik directament), des del nostre ordinador, des d'una url, des del cercador de Yahoo, des del cercador de Flickr o prendre-la des de la nostra webcam.
L’eina d'edició ens ofereix moltes possibilitats: correcció automàtica de l'exposició, rotacions, retall d'una secció, correcció manual d'exposició, correcció manual del color, eina d'enfocament i correcció dels ulls vermells.


En la pestanya Crear hi ha un munt de possibilitats amb més de trenta efectes diferents:

A la pestanya Guardar es pot deasr i compartir, podent-se publicar en el nostre compte de Flickr, enviar-ho per correu electrònic en una grandària seleccionada, guardar-ho en el nostre ordinador en la majoria dels formats estàndar d’imatges (JPG, PNG, GIF, BMP, PDF i TIFF), enviar-ho per correu electrònic a alguns dels llocs d'allotjaments d'imatges llistats, com ImageShack o PhotoBucket o imprimir-ho directament.

IrfanView

external image =img%20x05.jpg

http://www.irfanview.com/
IrfanView és un programa que ocupa extremadament poc espai, però encara que sigui un programa petit, que gairebé no consumeix recursos, fa tot tipus d'accions amb gràfics, o almenys les més bàsiques i senzilles.

La seva distribució és gratuïta i no cal adquirir llicències per a ús personal.
IrfanView té capacitat per a realitzar tot tipus d'accions sobre imatges de múltiples formats: retallar, copiar, tallar, fer imatges en miniatura, crear presentacions de diapositives i tot ho fa amb bastant qualitat. A més, utilitzant els seus nombrosos "plug-ins" disponibles, és capaç fins i tot d'acceptar filtres de Photoshop i aplicar-los a les imatges. La seva utilitat és enorme.
Quan és necessari fer operacions múltiples en moltes fotografies o il·lustracions alhora, IrfanView és una utilitat molt aconsellable per a facilitar el nostre treball.

Teniu més informació i el podeu descarregar de manera gratuïta, així com els seus nombrosos accessoris, en www.irfanview.com
Si voleu podeu consultar un tutorial en aquesta adreça:http://www.sharemation.com/uniwiki/cursos-ooo/grup01/irfanview_manual.pdf

Aprofitem la febre Obama
external image =img%20x06.jpg

http://obamiconme.pastemagazine.com/

Ara tothom i a tot arreu es parla de l’Obama, la gran esperança negra del món. Esperem que no decebi la seva presidència i que el món sigui una mica millor amb el seu mandat.
Ara, però, cal que ens centrem a la nostra feina i que aprofitem que, amb la febre Obama, hi ha un munt d’informacions i recursos de tota mena. Alguns fins i tot eines per “jugar” aprofitant la web 2.0.
Així doncs presentem aquesta xuxe 2.0: Obamiconme, que ens permetrà fer el nostre propi cartell a l’estil de l’inspirat per Shepard Fairey. Podem agafar la nostra fotode l’ordinador o fer-la directament de la nostra quickcam, la capturem i afegim el nostre missatge al món.


Simpsonitza’t amb el Simpsonizeme
Una altra xuxe 2.0, és una aplicació molt similar a l’anterior però aquesta amb els personatge de la sèrie dels Simpsons, ens permet fer un retrat a l’estil Simpson de manera fàcil i divertida: http://simpsonizeme.com/

Enllaç als Dossiers curs 2008-2009 del Seticpa: SETICPA III


EXEMPLE D'APLICACIÓ DIDÀCTICA A L'AULA DE CASTELLÀ.

Clica ací per veure'n l'enllaç.

PROPUESTA DIDÁCTICA PARA LA ACTIVIDAD EN EL AULA

CARTELES INTERACTIVOS DE MIGUEL HERNÁNDEZ
(mediante Glogster)


Asignaturas:

Lengua Castellana y Literatura
Español Lengua Extranjera
Literatura Universal
Ciencias Sociales
Historia Contemporánea de España
Educación Plástica y Visual
Comunicación Audiovisual
Educación para la Ciudadanía

Niveles:
Educación Primaria, Secundaria, Bachillerato

Competencias Básicas:
Competencia en Comunicación Lingüística
Competencia Cultural y Artística
Competencia Digital
Competencia Social y Ciudadana
Competencia en Aprender a Aprender
Competencia en Autonomía e Iniciativa Personal

Educación en Valores:
Valoración del patrimonio cultural y artístico
Educación para la paz
Valoración de la palabra poética como expresión de los sentimientos
Recuperación de la memoria histórica

Metodología:
La actividad permite utilizar una metodología flexible, adaptada en todo momento a las capacidades y niveles del alumnado y al equipamiento del centro. En este sentido, podríamos plantear la actividad como una secuencia guiada por completo en el aula para los niveles de competencia más bajos, o como una actividad de ampliación para alumnado más autónomo.
En cuanto al agrupamiento, el planteamiento apunta hacia el trabajo por parejas, mejor que de forma individual. También se pueden formar grupos para el trabajo en el aula, incluso mediante el reparto de tareas.

Desarrollo de la actividad:
Aunque sea un homenaje poético, se puede transformar en una actividad de aprendizaje. La literatura forma parte de nuestros contenidos y el cartel interactivo puede servir para acercarse al texto poético de un modo distinto. Del mismo modo, se puede aprovechar la actividad para otras asignaturas del ámbito humanístico, como Historia, Ciencias Sociales o Educación para la Ciudadanía. Pero, también la preparación de esos contenidos exige la puesta en marcha de distintas técnicas de trabajo, como la búsqueda y selección de información, la expresión oral, la expresión plástica y visual, etc. Así pues, la actividad debe poner en marcha distintas destrezas:

Fase previa:
Búsqueda de información sobre Miguel Hernández
Lectura de sus poemas
Comprensión oral de los poemas
Comentario crítico en el aula
Selección de poemas según el gusto personal y justificación de esos criterios de selección
Expresión de los sentimientos que provoca su lectura

Elaboración del cartel interactivo (GLOG)
Planificación del contenido del GLOG:
Búsqueda/elaboración de imágenes
Búsqueda/confección de un vídeo
Búsqueda/grabación de un audio
Redacción de comentarios o reseñas personales en formato digital

Diseño del GLOG:
Elección de los colores y del fondo del glog
Inserción de todos los elementos
Supervisión del glog
Envío de la actividad

Algunos consejos prácticos:
El funcionamiento del GLOG se puede ver haciendo un ejemplo con ellos directamente y luego la función del tutorial es resolver dudas, pues a hacer se aprende haciendo. (Ver tutorial para imprimir )
Es conveniente tener organizados y guardados todos los recursos (contenidos, textos, audio, enlaces, etc.) antes de diseñar y elaborar el GLOG, con el fin de evitar la pérdida de trabajos.
Más información en Bases y Tutoriales.

Materiales y recursos:
Al igual que ocurre con la metodología, la disponibilidad de recursos es flexible. El equipamiento ideal es un aula virtual con acceso a Internet durante el desarrollo de la actividad. Sin embargo, se puede plantear la actividad con materiales alternativos (libros, fotocopias, discos compactos, etc.) para la fase previa y una o dos sesiones para la confección de los glogs. También se puede contar con que la parte digital se elabore en casa o en una biblioteca con acceso a Internet.
La bibliografía es extensa y de fácil acceso, tanto en lo que se refiere a material impreso como a los recursos digitales.

Licencia:
Esta actividad está planteada por sus autores como un homenaje poético a la figura de Miguel Hernandez, sin ningún ánimo de lucro y bajo licencias Creative Commons. Por ello, los materiales empleados y los carteles interactivos presentados al homenaje deberán cumplir con las condiciones de dicha licencia, sin perjuicio de lo que establece la ley acerca del uso educativo de determinados materiales con derechos vigentes.


Tutorial de Glogster en castellà, adaptat per Lourdes Doménech. Te'l pots descarregar des d'ací, són vuit pàgines en Pdf, imprimibles:


-http://www.calameo.com/read/0000890355140e81977f4-