Subscripció, agregació o sindicació/redifusió de CONTINGUTS WEB (RSS, FEEDS)


Video presentació: -http://dotsub.com/view/69aa48a4-a95f-4bc8-a511-bb0a1ee95e12Un canal web o d'informació web, també conegut com a fil web, feed o webfeed de l'anglès, és un contenidor d'informació destinat a la seua sindicació. Aquest és tracta generalment d'un document XML i els seus formats més habituals són actualment l'RSS i l'Atom.

Redifusió de continguts web

Part del contingut d'una pàgina web es posa a la disposició d'altres llocs o subscriptors individuals en la forma de canals web, essent el format més habitual l'RSS, tot seguit per l'Atom. Els programes informàtics compatibles amb algun d'aquests estàndards consulten periòdicament una pàgina amb titulars que enllacen amb els articles complets en el lloc web original. A diferència d'altres mitjans de comunicació, els drets de redifusió de continguts web solen ser gratuïts, i no sol intervenir un contracte entre les parts sinó una llicència de normes d'ús.

Els lectors de “Feeds”. Google Reader


Abans de res, cal recordar que per disposar de qualsevol utilitat de Google fa falta tenir un compte de Gmail actiu i per tant, haver-s’hi registrat.
Per començar anirem a l’adreça de Google Reader. Si no tenim “cookies” activats al navegador o no ens hem validat previament a algun servei de Google, provablement ens demanarà que subministrem les credencials per poder accedir.
Un cop hi haguem accedit ens proposarà coses com “Visita guiada” o una sèrie de pestanyes que ens permetran navegar pels feeds recomenats per google (depèn de l’idioma en que el tinguem configurat). A dalt també veurem un parell de pestanyes:”recomendaciones” i “Navegar”. Podeu experimentar una mica amb l’entorn encara que no hi tingueu cap grup, però jo us recomanaria que directament us sindiquéssiu ja a algun bloc. Ja que el teniu obert aquest per exemple.

- per Explorer 7 no tindreu més remei que baixar a la barra esquerra del bloc i sota el títol “Subscribe” marcar “Entries (RSS) amb el botó dret i “copiar acceso directo” al menú contextual. Tornar a la pestanya de “Reader” i al separador de la barra esquerra fer clic a “+ Añadir suscripción”. Altre cop sobre la caixa de text que se’ns ha obert: Botó dret i “pegar”-
-Per Firefox la podreu trobar a la mateixa barra d’adreces a la dreta de tot i simplement dir-li que ens volem subscriure al contingut fent servir Google Reader, automàticament aquest se’ns obrirà i ja podrem veure el nou contingut sindicat.-
Ara ja tenim afegit un nou bloc i podem veure que al costat del títol hi ha una xifra entre parèntesi, aquesta indica la quantitat d’articles no llegits que tenim, si ja els tenim vistos d’antuvi podem clicar sobre el bloc en qüestió i un cop se’ns desplegui a la dreta fer clic a “marcar todos como leidos”. A partir d’ara cada cop que aquest bloc actualitzi un nou article, al reader se’ns posarà en negreta i entre parèntesi apareixera la quantitat d’articles nous des del darrer cop que el vam mirar.
Hi ha dues formes de veure la informació de les subscripcions “Vista complerta” i “vista de lista”. La primera ens mostrarà el contingut total del Feed, mentre que l’altra ens ensenyarà només el títol de l’article (jo faig servir aquesta última).
Si l’article esta incomplert o volem visitar la web de l’autor per deixar-li algun comentari, només ens caldrà clicar sobre el símbol de les cometes al costat del títol.
També podem definir què volem que ens ensenyi Reader, si només els articles nous, o tots els articles. Per això podrem fer clic sobre “Mostrar: X elementos nuevos – todos los elementos”.
I la resta, crear directoris, organitzar els elements i altres configuracions. Ja corren a compte de l’experiència i l’ús.
Però, i per què m’agrada Google Reader?
Així, vist en català o castellà. Realment no sembla que tingui gran cosa però jo en faig servir la versió anglesa, tant a gmail com a GReader. En aquest idioma, Gmail permet configurar colors per les etiquetes i compta amb una forma més avançada de Xat. Mentre que Reader, permet fer “shares” (compartir articles interessants) amb els teus contactes de GChat que també facin servir Reader. I d’aquesta manera, potser els nostres amics, s’assabenten de notícies o de llocs interessants que desconeixien.