QUÈ ÉS LA VIQUIPÈDIA:


La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure[5] mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més d'11 milions d'articles (dels quals 2,6 milions en anglès; 202.456 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.[6] Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger,[7] i actualment és l'obra de referència més gran i popular[8][9][10] a Internet.[1]
Les crítiques a la Viquipèdia es centren en què per sistema conté prejudicis i inconsistències[11] i la seva política d'afavorir el consens per damunt dels credencials en el seu procés editorial.[12] També se centren en la seva fiabilitat.[13] Algunes altres crítiques se centren en la seva susceptibilitat al vandalisme o que s'hi afegeixi informació no verificada.[14] Els treballs escolars defensen que el vandalisme normalment es treu ràpidament.[15][16]
Jonathan Dee, del New York Times,[17] i Andrew Lih, en el 5è Simposi Internacional sobre el Periodisme en Línia,[18] han citat la importància de la Viquipèdia, no només com a referència enciclopèdica sinó també com a font de notícies actualitzada freqüentment.
Quan la revista Time va donar el premi "Persona de l'any 2006" a "You", va reconèixer l'èxit de la col·laboració en línia, va citar la Viquipèdia com un dels tres exemples dels serveis "Web 2.0", juntament amb el YouTube i MySpace.[19]
La Viquipèdia en català o valencià fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 236 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 12.440.000 articles (febrer 2009[20]) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la Viquipèdia en català té 202.456 articles. La versió anglesa en tenia 2.760.650 durant el febrer del 2009.


Posició de la Viquipèdia

en nombre d'articles respecte a la resta de les versions idiomàtiques (5 D'OCTUBRE DE 2009)

14. En finès : 217.250 articles.
15. En català: 202.554 articles.
16. En ucraïnès : 163.025 articles.

ESTADÍSTIQUES DE LA VIQUIPÈDIA EN CATALÀ:

-VIQUIPEDISTES, ARTICLES, BASES DE DADES, ENLLAÇOS I TIPUS,


PROJECTES EN MARXA DE LA VIQUIPÈDIA


III VIQUITROBADA - 2009 A FIGUERES:

Objectius generals
 • Donar a conèixer la Viquipèdia als mitjans de comunicació i a la ciutadania en general. Fer difusió de la mateixa com a marc i eina de coneixement i difusió de la cultura en general,
 • Donar a conèixer especialment la cultura i llengua catalana en el marc de la capitalitat de la Cultura de Figueres 2009, si aquesta ciutat és escollida com a seu.
 • Donar a conèixer els principals projectes que s'estan portant a terme des de la Viquipèdia.
 • Conèixer la dimensió col·laborativa d'aquest projecte d'abast internacional.
 • Fomentar la participació activa a la Viquitrobada tots els viquipedistes que ho considerin oportú mitjançant els debats o les activitats que es facin, així com en els equips de treball o demostracions.
Resum de la trobada


VICCIONARI:


El Viccionari és un projecte col·laboratiu per produir un diccionari multilingüe lliure en cada llengua, amb significats, etimologies i pronunciacions, en totes aquelles llengües en què sigui possible. El Viccionari és l'acompanyant lèxic al contingut obert de l'enciclopèdia Viquipèdia. Aquesta versió va començar el 4 de maig del 2004 i ja s'han assolit 23.086 entrades. Qualsevol pot desar-editar qualsevol definició; identificar-se és opcional. Vegeu les Preguntes Més Freqüents per a més informació sobre el projecte, i la pàgina d'ajuda amb informació sobre com utilitzar i contribuir al Viccionari. El contingut del Viccionari està cobert per la llicència de documentació lliure de GNU, la qual cosa significa que és lliure i així romandrà per sempre. Vegeu Viccionari:Copyrights per a més detalls.
 • El Viccionari és un diccionari universal lliure en desenvolupament continu en base a col·laboracions desinteressades. Tothom hi pot ajudar!
L'objectiu és recollir totes les paraules del món i explicar-les en català. Més enllà del simple diccionari habitual, pot incloure no només les definicions, sinó també tot tipus de recull lexicogràfic: traduccions multilingües del català i bilingües al català, etimologies, pronunciacions, exemples, sinònims, formes gramaticals, expressions i locucions, etcètera. El nostre objectiu és facilitar tota la informació que ajudi a comprendre una paraula en el seu context, evolució, usos i aspectes diversos, i fer-ho de forma descriptiva, sense jutjar el seu valor ni amb cap intenció normativa.
Com a wiki obert i lliure, tothom hi pot col·laborar, modificar o corregir, ja que tothom hi participa sota els termes de la llicència Reconeixement i Compartir Igual de Creative Commons.


VIQUITEXTS:


La biblioteca lliure.
Ací podeu trobar documents de tota mena en català que estan en el domini públic (no tenen drets d'autor) o sota la Llicència de documentació lliure de GNU o Creative Commons. Actualment hi ha **1.507** escrits i cada dia n'hi podreu trobar més. Portal Comunitari · Ajuda · Viquitexts en altres llengües

VIQUILLIBRES:

La biblioteca de llibres de text i manuals lliures que tothom pot millorar.
Actualment disposem de 961 pàgines en 91 llibres en català. Vegeu més detalls a la pàgina d'estat.

VIQUILLIBRES: LA TAVERNA:

Aquesta pàgina conté converses respecte Viquillibres. També és el lloc de trobada virtual de tothom, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un bon ambient. Aquí parlem sobre afers que concerneixen tothom, però si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un text o un usuari, si us plau, feu servir la seva respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant "editar" al costat dret del títol de cada conversa).

VIQUIDITES:


Viquidites és un projecte de la Fundació Wikimedia per produir una col·lecció de dites, citacions, embarbussaments i frases fetes i cèlebres lliures, originals en llengua catalana i traduïts d'altres llengües.
El projecte anglès va començar el juny del 2003, mentre que la versió catalana va iniciar-se el 23 d'agost del 2003 i actualment tenim 470 articles. Podeu veure les darreres modificacions a Canvis recents.
Recordeu, també que per elaborar una Viquidita és important que reculli almenys quatre citacions del personatge, així s'evitaran Viquidites incompletes i categoritzades com a esborranys.AMICAL VIQUIPÈDIA (VIQUIMÈDIA CAT.)


Qui som?
Som una associació sense ànim de lucre formada per col·laboradors dels projectes de la Fundació Wikimedia, entre els que destaca la Viquipèdia, i per simpatitzants del projecte.
El nostre objectiu és:
 1. Que la suma de tot el coneixement de la humanitat estigui disponible lliurement en català.
 2. Que el coneixement de la cultura catalana estigui a l'abast de tothom en qualsevol idioma.
Per aconseguir-ho saltem de la xarxa al carrer per promocionar els continguts lliures i per arribar a tots els territoris de l'àmbit lingüístic català.
Vegeu la nostra Junta
Què fem?
Vegeu la pàgina d'activitats i projectes en marxa. Hi podeu col·laborar!
Contacte
Podeu deixar un missatge en la nostra Taverna.
Proveu en el canal IRC #wikipedia-ca del servidor irc.freenode.net.
Seguiment d'anuncis a Identi.ca (també a Twitter)
La nostra associació dóna suport de manera prioritària als projectes Wikimedia a Andorra i a tots els territoris de parla i cultura catalana tot i manifestar molt d'interès i d'esperit d'obertura i de diàleg per a les iniciatives dels altres projectes germans de Wikimedia. Per la nostra situació geogràfica particular, tenim relacions de col·laboració i intercanvi amb Wikimedia França i Itàlia; si voleu contactar amb ells els podeu trobar aquí:


google-confuciussp09.gif

Activitats de la sessió d'avui:


 1. Repassar i comentar els wikis de dalt que s'han obert al curset. Hi ha algun projecte de treball mínimament elaborat ja?
 2. Cal revisar l'espai de discussió o fòrum del wiki: utilitats i lloc on pot indicar-se (totes les pàgines o només pàgina principal)
 3. Repassar tot enumerant les accions que es poden fer amb un wiki: editar pàgines, monitoritzar els canvis de pàgina i les aportacions al fòrum, inserir una insígnia del wiki al blog... i desenes més.
 4. Preparar un projecte o seqüència d'activitats amb el wiki referides a la matèria que cadascú imparteix que continga el major nombre dels requisits següents. Ha de ser realista i aplicable ara o a la tercera avaluació. Acomplir tots els punts seria desitjable després d'algunes temptatives amb els primers wikis d'aula.
  1. Ha de ser cooperatiu: l'elabora el professorat i l'alumnat (en grup)
  2. Ha de tenir un caràcter "constructivista", de recerca, reutilització, reelaboració de textos i de creació personal.
  3. Ha de fomentar l'aprenentatge autònom, l'adequació, la coherència i la cohesió textual al costat de l'autocorrecció i una certa capacitat d'autoavaluació.
  4. Ha de marcar clarament els objectius concrets que es pretenen amb el projecte.
  5. Ha de temporalitzar les activitats que s'hi proposen i marcar un calendari.
  6. Ha d'explicar els passos i les eines TIC que s'utilitzaran, aportant-hi, si cap, algun tutorial i exemples produïts per altres estudiants.
  7. S'han d'introduir progressivament: l'ús de les etiquetes, l'ús del comentari per part del professor a la pàgina de l'alumne, i l'espai del fòrum de discussió.
  8. Ha d'aparéixer el sistema de monitorització o control del procés i assessorament per part del professorat.
  9. Hauria de constar el sistema d'avaluació del treball al wiki, així com la valoració objectivada per mitjà de la qualificació trimestral: 2 punts sobre 10???
  10. S'haurien d'introduir pautes per a l'autoaprenentatge: correcció, autocorrecció i presentació de les activitats.
  11. Etc.
 5. Explicarem als companys la nostra proposta de wiki per a l'aula
 6. Revisarem de nou els punts menys clars de l'administració del wiki

L'èxit dels wikis es basa en el fet de ser una eina estupenda per al suport del treball en grup, on les pàgines constitueixen un document hipertext que un grup d'usuaris pot consultar, editar i ampliar simultàniament. El wiki recorda totes les versions de cada pàgina i com les va deixar cada usuari després d'editar-les. També recorda qui va aportar cada informació, quan i què va escriure exactament. La majoria dels sistemes no permet el treball simultani o sincrònic de diversos usuaris sobre la mateixa pàgina. A l'espai de discussió hi ha la possibilitat de generar arguments sobre el que s'està fent a les pàgines del wiki, mentre que en aquestes, el tipus de text que se sol presentar és més aviat de carcàcter expositiu o narratiu, ja siga oral, multimèdia o escrit.