Setena sessió

L'ADMINISTRACIÓ DEL WIKIAPRENGUEM A GESTIONAR-LO


A: ACTIONS; B: NAVIGATION; C: Les quatre o cinc pestanyes; D: Racó superior dret; E: EDITOR (Barra d'edició de la pàgina)
A. ACTIONS / ACCIONS

dividida en:

 1. NEW PAGE / NOVA PÀGINA: (crea una nova pàgina que hem d'anomenar per a generar l'enllaç automàtic en la barra de Wiki-Accions-CAT.jpgnavegació.)
 2. DISCUSSION / DISCUSSIÓ: (pot estar present ací o en la pestanya de cada pàgina; és l'espai fórum de debat del wiki)
 3. RECENT CHANGES / CANVIS ACABATS DE FER: (indica quines pàgines del wiki han sigut modificades darrerament i quin membre ha fet els canvis).
 4. MANAGE WIKI / ADMINISTREU EL WIKI: (és la pàgina d'administració completa del wiki)
 5. SEARCH / BUSQUEU: (finestra de recerca de paraules, temes i etiquetes dins del wiki, i exteriorment busca wikis temàtics).

EXPLICACIÓ DE “MANAGE SPACE” - ADMINISTREU EL WIKIWiki-Administrar-ReferentA.jpg


1.ABOUT / REFERENT A

Data de creació, descripció del wiki, organitzadors I membres, llicència de copyright i pla de subscripció (bàsic, plus (el K-12), que és l'educatiu per a primària i secundària, i el de pagament).

Admin-Wiki-CAT.jpg


2.CONTENT / CONTINGUT


Wiki-Admin-Pàgines.jpg
2.1-PAGES / PÀGINES:
-all / tots: nom de les pàgines, última edició, nombre de revisions on es pot saber quin membre / organitzador les ha fetes i revisades.

 • Si cliquem en la casella superior esquerra (Show Tags and History), ens apareixen les etiquetes que hem posat a les pàgines i el nombre de revisions - canvis que han patit.
 • Si seleccionem alguna pàgina clicant a la casella buida de l'esquerra, podrem desbloquejar-la o bloquejar-la perquè els membres puguen escriure o no sobre ella. També podrem eliminar-la definitivament. Vegeu les tres pestanyes de dalt a la dreta.
 • Si cliquem sobre el nom de la pàgina, ens apareix la possibilitat de canviar-ne el nom (rename) amb l'opció de redirigir-la (redirect) per tal que els enllaços que hàgem fet cap a la pàgina reconeguen el nou nom i la puguen trobar.
 • El text "Editeu", davall de cada títol, ens sol·licita que posem etiquetes a les pàgines, una manera de classificar-les temàticament. "Cap" vol dir que la pàgina manca d'etiquetes.
 • Quan cliquem sobre el nombre de revisions ens apareix el llistat de totes les ocasions que el text ha sigut modificat. Podrem seleccionar-ne dos moments diferents per veure-hi els canvis clicant "Select" i després un "Compare". Ací sol comparar-se l'últim escrit dels alumnes i la darrera correcció que haja pogut fer un professor.

-orphaned / pàgina òrfena: indica les pàgines del wiki que s'han creat i que no estan enllaçades encara, ja siga perquè s'ha desactivat la formació automàtica d'enllaços de la barra de navegació i hem oblidat lincar-les, o bé perquè les volem mantenir de moment aïllades.
-wanted / demanades: indica la creació errònia d'enllaços a pàgines del wiki o a webs inexistents o malament indicades per mitjà de la seua URL. Caldria rectificar aquestes indicacions errònies o corregir l'enllaç.


Wiki-Admin-Arxius.jpg2.2-FILES / ARXIUS: llistat complet dels documents/fitxers carregats en el wiki (data de càrrega, grandària i format del fitxer, autor de la pujada). El wiki permet carregar des d'aquesta pàgina o des de la pàgina que vulguem el document o fitxer que volem allotjar. Hi podem editar etiquetes per als fitxers apujats i canviar-los el nom també. Wikispaces permet allotjar 2Gb de documents en un format individual que no supere els 10 Mb -o els 20 Mb en wikis K12 (educatius). Els fitxers poden ser de text, fotogràfics o multimèdia.
 • Per a conéixer la URL de qualsevol fitxer que tenim allotjat al wiki cal clicar sobre el seu nom. Aviat apareix la pàgina de detall de l'arxiu (document / fitxer). Si posem el cursor sobre el nom del fitxer i cliquem amb el botó secundari del ratolí, en el quadre que s'obri nou seleccionarem "Copia l'enllaç". Així es memoritza tota la URL del document i la podrem afegir a qualsevol enllaç que vulguem crear dins o fora del wiki cap al nostre arxiu/document.

2.3-TAGS / ETIQUETES: LIST (llistat) /CLOUD (núvol). Espai per a gestionar els tags o etiquetes creades a les pàgines del wiki. Ací es poden veure totes les etiquetes del wiki en format de llista o de núvol (cloud) i es poden inserir en qualsevol pàgina per mitjà d'una aplicació, per a facilitar la busca del contingut del wiki. L'ús d'etiquetes és important per a classificar el contingut.


2.4-TEMPLATES / PLANTILLES: Plantilles instal·lables. Només és possible amb el canvi del bloc al pla gratuït K-12 de wikis educatius, o pagant.

2.5-RECICLE BIN: Paperera de reciclatge (nova aplicació de febrer de 2010). Cal explorar-la.


3.PEOPLE / PERSONES


3.1-MEMBERS / MEMBRES: nom dels membres, data d'inscripció, tipus (creador, organitzador -plens poders- i membre -reduït a crear noves pàgines i a escriure en aquelles que li permetem els organitzadors); el creador i els organitzadors d'un wiki poden apujar o abaixar la categoria dels usuaris; també s'indica les sol·licituds pendents per ser membre si algú ho ha demanat o nosaltres l'hem convidat; es pot invitar nous membres per mitjà del seu nom d'usuari en la xarxa Wikispaces o bé pel correu electrònic.

3.2-PERMISSIONS / PERMISOS: nivell de permís per a accedir a veure i a editar pàgines del wiki, personalitzable al wiki en general i a cada pàgina individual. En el nivell públic, tothom pot veure i editar pàgines (gent anònima, també). En el nivell protegit, tothom veu les pàgines i només els membres les poden editar. En el nivell privat (que es pot aconseguir en els wikis educatius K12), només els membres del wiki poden veure'l i editar-ne les pàgines. Si el wiki és de pagament, els permisos es poden personalitzar molt més. I en l'apartat "Permisos de la pàgina", l'administrador pot realitzar diverses accions sobre cada pàgina: imprimir-la, convertir-la en Pdf, eliminar-la, renomenar-la, redirigir-la, protegir-la de l'escriptura aliena (unlock) i regular-ne el permís d'accés. També apareix informació complementària de cada pàgina.

3.3-INVITE PEOPLE / INVITEU PERSONES: possibilitat d'invitació a nous usuaris com a membres redactors del wiki per mitjà d'un correu electrònic. Permet escriure la invitació amb text personalitzat. Té un límit de cent invitacions /membres. No sabem si el límit de 100 invitacions és per al wiki o per a cada usuari del wiki, cosa que permetria un nombre indefinit d'usuaris.

3.4-USER CREATOR / CREADOR D'USUARIS: servei que crea usuaris nous de forma massiva i més ràpida que pel sistema de la invitació per correu. L'administrador els atorga un nom d'usuari diferenciat dins el wiki i Wikispaces els dóna un correu i una clau d'accés. D'aquesta manera es poden generar 100 invitacions sense el tràmit del correu electrònic. És instantani. Comenceu triant el següent: "I will paste in a text list" i afegiu els noms d'usuaris que voleu crear separats per comes o en columna. Posteriorment, els usuaris nous podran canviar totes les dades que se'ls ha consignat: nom d'usuari, correu -hi podran posar el seu personal-, i una nova clau d'accés. Aquest sistema de creació d'usuaris en massa és útil per a convertir els alumnes en membres del wiki sense haver de demanar-los la informació personal, excepte un nom que els identifique. Si el wiki no ens permetera crear algun nom d'usuari nou, això és degut a l'existència prèvia en la xarxa d'un nom coincident. Caldrà canviar-lo.4.SETTINGS / PARÀMETRES


4.1-LOOK AND FEEL / ASPECTE: aspecte públic del wiki i el format dels textos.

4.1.1-THEMES AND COLORS / TEMES I COLORS: forneix tretze plafons preestablerts per a triar. També es poden escollir alguns colors preestablerts per a les plantilles.

4.1.2-CONFIGURACIÓ: aquest full d'estil en llenguatge CSS controla la presentació del contingut de qualsevol pàgina del wiki. S'hi poden canviar la majoria de les característiques de la lletra i el format: grandària, colors...

4.1.3-LOGO: permet canviar el títol del wiki per un logo, imatge o text de no més de 50 x 50 píxels. Es veu al marge superior esquerre. Des de l'estiu de 2009 es pot introduir una imatge més gran que puga servir com a logo i capçalera del wiki, segons la plantilla triada.

4.1.4-ADS / ANUNCIS: la publicitat és eliminable pagant, o sol·licitant el canvi del wiki a la modalitat K-12 (educació).

4.2-WIKI INFO / INFORMACIÓ DEL WIKI: Informació Wiki (Informació del wiki on podem canviar-ne el nom, canviar el domini on poder allotjar-lo i també per deixar-ne una breu descripció). Paràmetres del fòrum: elimina la pàgina del fòrum, o trasllada les pàgines del fòrum -cada pàgina del wiki en té una per defecte- a una sola que es localitza al quadre d'Accions davall de "Nova Pàgina". Configuració de Google Analytics: control possible de seguiment del tràfec i les estadístiques de visió del wiki. Llicència: cal triar la modalitat de còpia i reutilització dels continguts del wiki per als lectors.

4.3-SUBSCRIPTION / SUBSCRIPCIÓ. La meva subscripció: diversos plans de subscripció, des de la gratuïta fins a les de pagament. També forneix l'adreça per a sol·licitar l'actualització del wiki bàsic a K-12 a fi d'eliminar la publicitat i permetre emmagatzemar documents fins a 20 Mb cadascú. La capacitat màxima d'un wiki K-12 gratuït és de 2Gb d'emmagatzematge de documents i arxius multimèdia. Aquest pla K-12 equival al pla PLUS.

4.4-DOMAIN NAME / NOM DEL DOMINI: Possibilitat de canvi del nom del domini estàndard del wiki, o siga, de ruta (d'URL) del wiki cada 30 dies.

4.5-CONTENT MANAGER / Administrador de Contingut: Es pot editar algunes peces del wiki com si foren pàgines. Aquest contingut serà inclòs com a part del tema. (Cal investigar l'ús d'aquesta eina, no explorada encara)


5.TOOLS / EINES:


5.1-NOTIFICATIONS / NOTIFICACIONS: subscripció per mitjà de sindicació de continguts (feeds) o de correu (e-mail) al control o monitorització de canvis en les pàgines del wiki i en les discussions (pàgines de fòrum o debat).

5.2-WIKI STATISTICS / ESTADÍSTIQUES: control de pàgines visitades, països de procedència, missatges deixats, modificacions fetes i aportacions concretes de cada membre, visibles per mesos.

5.3-SPACE USAGE / ÚS D'ESPAI: pàgines creades, nombre de fitxers descarregats, nombre d'exportacions realitzades del wiki (en ZIP), i capacitat usada i restant del wiki (fins a 2Gb).

5.4-BADGES / INSÍGNIES: insereix en blogs i wikis un logo o un "widget" per a crear enllaços directes amb el nostre espai wiki. N'hi ha de diferents tipus, potser el més interessant és el widget que informa dels darrers 10 canvis al wiki, que es pot incrustar al blog o al mateix wiki.

5.5-WEB FOLDERS / CARPETES WEB: (recurs utilitzable en el pla Super Plus consistent a controlar els arxius i les pàgines del wiki des de wikispaces -fora del wiki.)

5.6-IMPORT BLOGPOST / IMPORTEU UN APUNT DE BLOG: permet importar entrades (posts) de blogs en pàgines noves del wiki que es creen a l'efecte tot indicant la URL concreta. Cada entrada es pot importar optativament en pàgines diferents o en la mateixa. La importació és automàtica.

5.7-EXPORTS / EXPORTACIONS: exporta el contingut textual i gràfic del wiki en format HTML (de pàgina web) o Wikitext, sempre en fitxers comprimits ZIP, al disc dur de l'ordinador. També descarrega tots els arxius que continga el wiki allotjats. És una manera de conservar una còpia del wiki. Convé exportar de tant en tant un wiki de llarg recorregut. Quan es sol·licita l'exportació, Wikispaces crea un fitxer ZIP amb tots els documents i pàgines del wiki. Aquest document queda emmagatzemat i podem descarregar-nos-el tantes vegades com vulguem. El document duu el nom del wiki i la data de creació del fitxer comprimit ZIP. Cada dia els administradors del wiki poden demanar una nova exportació que inclourà les novetats aparegudes al wiki.


B. NAVIGATION / NAVEGACIÓ


És la barra lateral de navegació del wiki. Enllaça amb les pàgines que hem creat del wiki de manera automàtica. Si volem, podem editar aquesta barra pitjant sobre “EDIT NAVIGATION / EDITEU LA NAVEGACIÓ”, en la part inferior. D'aquesta manera apareix la barra de navegació en format pàgina i podem usar-la per a mostrar el títol de cadascuna, escriure'n el nom i enllaçar al nostre gust les pàgines; també podem usar algun Gif, alguna foto d'acompanyament, etc.


Wiki-Pestanyes-cat.jpg

C. (EN PESTANYES, DALT DEL FULL):

EDIT THIS PAGE (EDITEU), PAGE (Pàgina), DISCUSSION (Discussió), HISTORY (història), NOTIFY ME (notifiqueu-me)
(La presentació d'aquestes pestanyes pot diferir segons la plantilla de wiki triada.)

1.EDIT THIS PAGE / EDITEU (AQUESTA PÀGINA): Edita, obri la pàgina amb la barra de tractament de text per tal de redactar, enganxar text, inserir widgets, fotos, etc. Aquesta secció la tractarem a part.
2.PAGE / PÀGINA: Pitjant sobre aquesta pestanya tindrem diverses informacions i accions per gestionar la pàgina:

 • Veure i editar els detalls i les etiquetes
 • Imprimir la pàgina
 • Generar un document Pdf de la pàgina per guardar-lo o imprimir-lo
 • Retroenllaç: conéixer les pàgines que enllacen amb la nostra
 • Font: canviar les diverses fonts del text de la pàgina. Cal saber llenguatge CSS
 • Eliminar la pàgina creada
 • Donar un nom nou a la pàgina (caldrà redireccionar-la també)
 • Gestionar els permisos de la pàgina, normalment per a bloquejar-la de l'escriptura als membres -només ho fan els organitzadors del wiki
 • Desbloquejar, significa obrir-la a l'escriptura dels membres


3.DISCUSSION / DISCUSSIÓ: Per defecte, cada pàgina creada al wiki conté aquesta pestanya que permet als organitzadors i els membres registrats crear i contestar els fòrums de discussió. Cada tema del fòrum es presenta en SUBJECT com una pregunta o afirmació, i en la finestra MESSAGE es desenvolupa el punt que tractem. Si seleccionem baix “Monitor this topic” (Monitoritza o segueix aquest tema), rebrem al correu electrònic qualssevol de les aportacions que es vagen afegint al fòrum, per tal de poder contestar-les.
4.HISTORY / HISTÒRIA: Aquesta pestanya mostra per data i autor tots els canvis que s'han introduït en l'elaboració de la pàgina del wiki en revisió. Hi ha la data i l'hora de la modificació, la possibilitat de comparar (COMPARE) entre només dos moments seleccionant-les en “SELECT”. Si ho fem, veurem emmarcat en roig el text desaparegut en la versió més recent, i en verd el text inclòs en l'última versió del full del wiki. Les insercions de widgets no deixen rastre entre les diferents versions. A la dreta apareix el nom de l'autor, si està registrat, o el nom “guest” (convidat) més el número d'identificació del seu PC. En “Comment” pot aparéixer el comentari que deixem de manera optativa a la pàgina que hàgem creat.
5.NOTIFY ME / NOTIFIQUEU-ME: Podem rebre les notificacions dels canvis en el wiki per Email o pel nostre lector de Feeds o continguts. En aquesta pàgina ens informen que podem monitoritzar (seguir) cap canvi (no changes), discussion changes (canvis del fòrum), page changes (canvis en el contingut de la pàgina), o all changes (canvis en tota la informació que proveïx la pàgina). En l'apartat de “Page Feeds” ens permeten seleccionar el seguiment dels canvis esmentats per mitjà del nostre lector de Feeds “GOOGLE READER”, si tenim un compte en GMAIL.


D. RACÓ SUPERIOR DRET

Al racó superior dret hi ha també informació:
1.El nom amb el qual ens hem registrat en el wiki i que ens permetrà organitzar-lo i crear-ne de nous. Si hi pitgem, en la nova pàgina apareixen els nostres wikis creats i favorits (si n'hem seleccionat) amb les edicions més recents fetes pels seus membres; si tenim algun correu intern d'algun altre membre; notícies de wikispaces; i quins canvis de wikis i pàgines estem seguint per mitjà del correu. En la pestanya superior de “SETTINGS” podem canviar dades de l'usuari, la foto, el perfil, la llengua, etc. També hi podem crear un nou wiki.
2. La fletxa verda ens conduirà directament a gestionar els altres wikis que tinguem amb el mateix compte.
3. El logo del sobre ens permet enviar missatges de correu interior als membres i organitzadors del wiki i ens avisa dels missatges rebuts.
4. “My Account” ens porta també a “Settings” o caracterització del nostre compte, perfil i alguna dada del wiki. També hi podem crear nous wikis.
5. “Sign out” ens porta afora del registre del wiki. Passem a ser-ne usuaris anònims en pitjar-lo.


E. EDITOR: BARRA D'EDICIÓ DE LA PÀGINA WIKI


Aquesta és el darrer disseny de la barra d'edició de Wikispaces, reformada a febrer-2010. Quan cliquem "EDITEU", apareix la barra d'edició. D'esquerra a dreta es presenten els símbols següents:

Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg


 1. Lletra negreta
 2. Lletra cursiva
 3. Lletra subratllada
 4. Color, estil i grandària de lletra que se selecciona
 5. Quadre de lletra per a títols i subtítols (6 grandàries) o lletra normal. Aquest quadre servirà per a marcar el text (els apartats i subapartats) que volem indexar tot creant una taula de contingut per a navegar en la pàgina (Table of Contents). Primer hem de seleccionar la línia que farà de títol i després triar una gràndaria jerarquia entre "Título 1 i Título 6".
 6. Indexació per números
 7. Indexació per punts
 8. Línia horitzontal
 9. Inserir enllaç (amb pàgines del wiki, amb pàgines externes o amb ancoratges: mots o parts del text de la pàgina)
 10. Inserir imatges (que es poden modificar de grandària i centrar-les en la pàgina), i inserir arxius que apareixeran amb el nom que tenen i el logo que determina la classe de document (.txt, .avi, .pdf, .wav, .mp3, etc.)
 11. Inserir widgets de tota mena: presentacions, vídeos, àudio, enquestes, calendaris, mapes, etc.
 12. Inserir taula
 13. Vista preliminar de la pàgina editada (previsualització)
 14. Cancel·leu tota modificació feta a la pàgina
 15. Guardar (si cliquem a la pestanyeta del costat podrem afegir un comentari a la pàgina i també canviar-ne la visió a "Wiki Text Editor": la pàgina en format CSS.

Afortunadament, wikispaces enregistra cada dos minuts aproximadament una còpia de l'esborrany, de manera que si el perdem, en tornar a obrir la pàgina ens pregunta si volem treballar amb l'esborrany o amb l'última còpia guardada (Discard Draft) intencionadament per nosaltres.

No oblidem posar una o més etiquetes a cada pàgina per a facilitar la recerca i la classificació dels continguts del wiki. Acostumen-nos a fer servir les "folksonomies" o etiquetes populars.

APLICACIONS, UTILITATS, EINES I RECURSOS PROPOSATS PEL WIKI APRÉN-TIC